Mi a SHRUBBIE?
Egy egészséges üdítőital
Ivóvizet, sűrített almamustot, gyümölcs- és gyógynövényágyon érlelt topáz almaecetet és furmint borecetet tartalmaz.
A Tokaj-hegyaljai borvidék legfinomabb eceteiből készül.
Csak természetes összetevőkből áll, tartósítószert, hozzáadott aromát vagy színezéket nem tartalmaz.
Alacsony kalóriatartalmú, nem tartalmaz hozzáadott cukrot, csak természetes gyümölcsmustot és az abban lévő gyümölcscukrokat.
Enyhén szénsavas, jelenleg négyféle ízben elérhető.
Vegán étrendbarát, továbbá laktóz- és gluténmentes.
Mi az a „shrub”?
Mit jelent a szó?
A „shrub” szó az arab „sharāb” szóból származik, melynek jelentése „inni”.
A „shrub”-ok angol verziója a kora 15. századbeli orvosi szíverősítőkből és a perzsa „sekanjabin” nevű italból ered.
A „shrub” észak-amerikai elterjedése a 17. századi angol telepeseknek köszönhető. Az ecetet különböző gyümölcsök és zöldségek tartósítására használták. Az ecetet vízzel keverték, édesítették és így üdítőitalként fogyasztották, később alkoholos koktélok alapanyagaként is használták.
Az ecetalapú „shrub” italok fogyasztása 2011-ben ismét népszerűvé vált az amerikai éttermekben és bárokban. Később a trend elterjedt más angol nyelvterületen is, Kanadában és Nagy-Brittaniában is népszerűvé vált. A „shrub”-okat savasságuk alkalmassá teszi aperitifnek, digestivnek, izgalmas alapot nyújtva koktélokhoz is. A citrusfélékkel savanyított koktélokkal ellentétben, az ecet alapú italok rázáskor áttetszőek maradnak.